Kirkemusikk-i-Fredrikstad hvit

Foto: Bjørn Backelin

– Å vokse opp på en kino var en gave

Publisert: 11. februar 2019

Del i sosiale medier:

Å ha soverom vegg i vegg med maskinrommet på Greåker kino, formet Anniken Paulsen som komponist. I år er hun festivalkomponist på Egil Hovland-festivalen.

Annikens familie hadde leilighet i samme hus som Greåker kino. Hver kveld lå den lille jenta og lyttet til filmmusikk og dialoger som fløt gjennom den tynne finérdøren.

– Det å vokse opp på en kino var en gave. Det var film, musikk, dialoger, drama, alt mulig; Chaplin, musicals, cowboyfilmer, krig og Hitchcock. Jeg ble født inn i det utrolig mystiske og skumle. Jeg var livredd iblant og fikk en masse følelser gratis som jeg antagelig forløser i musikken, uttalte komponisten til Tono i 2015.

Da er det kanskje ikke så rart at neverlur og synthesizer er blant instrumentene hun har skrevet for.

Liker ikke båser

Anniken er opptatt av å ikke bli satt i bås. I 2006 varmet hun blant annet opp med det gamle pop art-bandet sitt, Always Lulu, for CC Cowboys på Rockefeller i Oslo

– Jeg er glad i å samarbeide med andre kunstarter, sier hun med engasjement.

Anniken er utdannet konsertpianist, men under studietiden på konservatoriet i Oslo, fikk hun tilbakemeldinger om at hun egentlig burde bli komponist. Og det ble hun.

– For meg er det en lykke og glede å skrive. Det er når jeg komponerer jeg har det best, egoet går liksom i oppløsning.

Komponerte som 17-åring

Da Anniken skrev sitt første musikkstykke, var hun 17 år. Hun hadde sett et bilde av fem baskere (en etnisk minoritetsgruppe i det nordlige Spania og det sørvestlige Frankrike, journ.anm.) som var hengt.

– Jeg reagerte veldig sterkt. Fortsatt kan jeg spille denne melodien, som egentlig er veldig uskyldig, og kjenne på den dystre følelsen bildet skapte.

– Hva preger deg som komponist i dag?

– Det er alltid mitt siste verk som avgjør det. Jeg skriver musikken ut fra bestillingen.

– Er du vanskelig tilgjengelig?

– Jeg er veldig glad i det melodiske, men for at det skal være liv i verket, må det også være noen brudd. Men jeg er opptatt av å løfte fram melodien. I mine ører skal det låte vakkert.

– Stor respekt for Hovland

Anniken Paulsen er glad for å være årets festivalkomponist på Egil Hovland-festivalen.

– Jeg har veldig stor respekt for Egil Hovland. Og festivalens invitasjon gir meg mulighet til å presentere meg som komponist i Fredrikstad. Jeg gleder meg til å presentere en stor bredde av det jeg har skrevet.

Da er det bare å glede seg til at denne virvelvinden av en kunstner får prege årets festival. Den finner sted 18.–27. oktober.