Kirkemusikk-i-Fredrikstad hvit

Foto: Bjørn Backelin

– Det jeg formidler skal være ekte

Publisert: 10. oktober 2018

Del i sosiale medier:

Fredag 26. oktober kommer en av Europas mest anerkjente sangere i Fredrikstad. Hun heter Marianne Beate Kielland og tar publikum og kritikere med storm uansett hvor hun synger.

– Jeg er opptatt av å treffe publikum på et dypere plan. Det jeg formidler skal være ekte. Både tekstene og musikken sammen, sier Marianne Beate Kielland.

De siste årene har hun reist verden rundt med stemmen som eneste instrument. Det er imidlertid en høyt verdsatt stemme – nærmere bestemt en mezzosopran. Kritikere verden over er nesegruse av beundring, og Kielland omtales hyppig som en av Europas beste sangere. Hun var i 2012 også nominert til Grammy-pris.

Årets festivalartist

Nylig kom Kielland tilbake fra Japan hvor hun sang under den legendariske dirigenten Masaaki Suzuki. En rask titt på Kiellands hjemmeside forteller om en reisevirksomhet som den siste tiden har brakt henne til steder som Moskva, Calgary, Graz og Berlin. Men også til konsertarenaer flere steder i Norge som i Harstad og Elverum. Nå ankommer hun altså Fredrikstad og Egil Hovland-festivalen, der hun er årets festivalartist.

I tillegg til å delta på Klassisk nachspiel på Verdensspeilet 27. oktober og festivalgudstjeneste i Domkirken 28. oktober, gir hun to egne solokonserter.

Renessanse og lokalt

– På første konsert, fredag 26. oktober, blir det musikk fra renessansen og tidlig-barokk med Heinrich Schütz som mest kjente komponist. Veldig vakkert, emosjonelt og enkelt. Bare et orgel og meg.

På den andre konserten, søndag 28. oktober, blir det musikk fra området rundt Fredrikstad med komponister som Egil Hovland, Trygve Madsen og Eyvind Alnæs. Dette blir melodiøst!

På denne konserten skal også Domkirkens Borg Vokalensemble medvirke.

– Eksepsjonelle musikere

Kielland har plukket med seg to ekstraordinære musikere til å ledsage henne: Den anerkjente organisten Jean Luc Ho fra Frankrike og hennes «faste» pianist Nils A. Mortensen.

– Det finnes mange flinke musikere, men ikke så mange eksepsjonelle. Disse to er det, fastslår Kielland som gleder seg stort til å besøke Fredrikstad.