Kirkemusikk-i-Fredrikstad hvit

Foto: Bjørn Backelin

Egil Hovland 100 år: – Antakelig Norges mest fremførte komponist

Publisert: 17. januar 2024

Del i sosiale medier:

Smilende mann ved orgel omringet av masse smilende barn

Slik karakteriserer organist Trond Gilberg Fredrikstads store komponistsønn: Egil Hovland. I 2024 ville han fylt 100 år, og jubileet skal markeres gjennom hele året.

– Hver uke synges Hovlands salmer i begravelser, vielser og gudstjenester. Barn, unge og voksne fremfører musikken hans på kor- og korpsøvelser. Mange har skrevet musikk som dessverre stort sett ligger i en skuff. Det er ikke tilfelle med Hovland; musikken hans brukes i veldig stor grad, understreker Gilberg, som er kirkemusiker i Glemmen kirke.

Med støtte fra Kulturrådet markerer Gilberg og de andre initiativtakerne i Kirkemusikk Fredrikstad, Hovland-jubileet gjennom hele 2024. Gjennom kor- og orgelkonserter, høymesser, gudstjenester og salmekvelder, håper Gilberg at det meste av Hovlands musikk skal fremføres i hans egen fødeby. Feiringen topper seg med jubileumshelgen 17. til 20. oktober. Komponistens 100-årsdag er fredag 18. oktober.

– Viktig å markere

– Det er viktig å markere betydningen Hovland har hatt både i Fredrikstad og nasjonalt. Her i byen er han bl.a. kjent som en viktig drivkraft i kormiljøene rundt Glemmen kirke. Nasjonalt regnes han for å være blant de fremste komponistene, spesielt innen kirkemusikk, etter andre verdenskrig, påpeker Gilberg.

Fra 1949 til 1994 hadde Hovland samme jobb som Gilberg har nå: han var kirkemusiker i Glemmen kirke. Han spilte til gudstjenester, begravelser og vielser slik en kirkemusiker er pålagt. I tillegg var han korleder og altså; komponist. Ikke bare av kirkemusikk, Hovland er også kjent for sine verker for orkester og kammergrupper, ofte med et eksperimentelt tilsnitt.

Trond Gilberg smiler mot kameraet foran en rød vegg

Trond Gilberg, kantor/kirkemusiker i Glemmen kirke. Foto: Den norske kirke i Fredrikstad.

Fra pølsemakeri til kongelige kretser

– Foreldrene drev et pølsemakeri på Holmen, men det var nok tidlig klart av Hovland skulle studere musikk. Som barn fikk han pianoundervisning, og kunne sitte og spille i timevis. Da han tok organisteksamen fikk han lovord for å være en svært dyktig organist, forteller Gilberg.

Hovland er videre kjent for å ha skrevet musikken ved signingen av kong Harald og dronning Sonja i Nidarosdomen i 1991. I 1983 ble han utnevnt til ridder St. Olavs orden, og i 2005 ble han forfremmet til kommandør av samme orden, for sin innsats i norsk musikkliv. Kirkemusikk Fredrikstad har invitert kongeparet til å delta på festkonserten 20. oktober i høstens jubileumshelg.

Fremføres daglig

– Noen lurer kanskje på om de har hørt musikken til Hovland. Det kan jeg forsikre dem om at de har. Hver dag klokken 12.00 spiller nemlig klokkespillet i kommunehuset hans mest kjente salme: Måne og sol, påpeker Gilberg.

Kirkemusikk Fredrikstad har bestilt et nytt verk av komponisten Wolfgang Plagge til festkonserten i jubileumshelgen: et variasjonsverk over nettopp Måne og sol. Der deltar også Det norske blåseensemble og korene i Domkirken og Glemmen. Jubileet starter med konsert i Glemmen kirke 20. januar: Te Deum. Her fremfører Anders Eidsten Dahl Hovlands første orgelverker. Te deum (1947) og Hymnus in Honorem Sancti Magni (1948).