Kirkemusikk-i-Fredrikstad hvit

Foto: Bjørn Backelin

Hovland-festivalen 2021: Fra klassisk samspill til rock, opprør og strikkepinner

Publisert: 2. september 2021

Del i sosiale medier:

Kollasj av seks artister som deltar på årets festival.

Hovland-festivalen er stolt av å presentere et program med stor, og til dels provoserende, spennvidde. Årets tema er frihet, og vi føler oss frie både til å stille kritiske spørsmål om menneskeverd, samt kombinere tradisjonell kirkemusikk med gospel, meditasjon, jazz på svenska og iransk perkusjon.

Årets Hovland-festival finner sted i perioden 15. til 28. oktober. Valg av tema handler også om frihet etter pandemiens begrensninger. Musikk kjenner ingen grenser og lar seg ikke hindre av smitte.

Se hele programmet for Hovland-festivalen og kjøp billetter

Festivalens formelle åpningskonsert skjer i Glemmen kirke fredag 15. oktober. Her vil Frihetens time skrevet av Trond Gilberg og Sindre Eide, fremføres. Borg domkor medvirker sammen med Renate Gjerløw og en gruppe musikere. Festivalens åpningstale blir i år holdt av biskop Atle Sommerfeldt.

Arne Viste er for mange kjent for sin innsats for papirløse, ureturnerbare flyktninger og fikk i 2019 Petter Dass-prisen. Viste vil medvirke under konserten «Beyond Belief» i domkirken lørdag 23. oktober. Han vil også tale under gudstjenesten samme sted søndag 24. oktober, og bli intervjuet av domprost Kari Mangrud Alvsvåg.

Orgel og iransk perkusjon

Årets festivalkomponist er den profilerte organisten og komponisten Nils Henrik Asheim. Han vil ha egen konsert lørdag 23. oktober i Glemmen kirke. Søndag 24. oktober medvirker han på festivalens avslutningskonsert samme sted sammen med sangeren Ruth Wilhelmine Meyer og Kaveh Mahmudiyan. Kaveh er en perkusjonist med tombak (tradisjonsinstrument fra Iran) som hovedinstrument.

Festivalen fortsetter sitt gode samarbeid med Fredrikstad kommune og Den kulturelle spaserstokken. Lørdag 16. oktober på blir det konsert i domkirken med fiolinist Elise Båtnes og Louisa Tuck, konsertmester og første cellist i Oslo-Filharmonien.

Tradisjonen tro får vi besøk av Det Norske Solistkor. For mange er dette årets høydepunkt, og vi er stolte av å kunne presentere koret enda en gang. Konserten finner sted i domkirken fredag 22. oktober.

Kor og meditasjon

Et kreativt og nyskapende høydepunkt vil være Borg Vokal og Mathilde Gross Viddal med band søndag 17. oktober. Gross Viddal har gitt ut en rekke album og spiller meditativ musikk med tydelige innsalg av folketoner og frijazz. Begge grupper vil fremføre egne verk, mens store deler av konserten vil være et musikalsk samarbeid.

Også årets program har arrangementer som henvender seg til bredere grupper av musikkinteresserte. Lørdag 16. oktober er det duket for høy stemning i Østre Fredrikstad kirke, når kantor Dagfinn Klausen samler musikere og sangere til gospelkveld. Søndag 23. oktober fyller Dag Frode Eilertsen og band domkirken med rocka musikk og tekster til ettertanke.

Den anerkjente solisten Beate Lech med band gir oss salmekveld i Øste Fredrikstad torsdag 21. oktober. Gitarist Ole Martin Huser Olsen spiller nyskrevet musikk i Domkirken tirsdag 19. oktober.

Skaparånd, spetakkel og strikkepinnar

Hans Nielsen Hauges 250 års jubileum blir markert med forestillingen «Skaparånd, spetakkel og strikkepinnar», fremført av Ryfylke Livsgnist. Hvor det skjer avhenger av høstens publikumsrestriksjoner, men det blir enten på Hauges Minne eller i Rolvsøy kirke torsdag 28. oktober.

Ellers medvirker lokale krefter under konserter og gudstjenester, blant annet organist Dan René Dahl, koret Senza Rigore, Domkirkens jentekor, Ung kirkesang og elever fra musikklinja ved Greåker videregående skole. Dermed sier vi som den gamle kinoreklamen: Det er lov å la seg friste! Gå til fredrikstadkino.no/billetter for å bestille billetter. Vi gleder oss til å se deg på festival!