Kirkemusikk-i-Fredrikstad hvit

Foto: Bjørn Backelin

Hovland-festivalen 2019: Pølsefest, opera og salme-sing-a-long

Publisert: 18. september 2019

Del i sosiale medier:

Dette er bare noen av stikkordene for årets Egil Hovland-festival. Som tidligere kombinerer vi det brede med det smale for å skape en festival med kirkemusikk for alle!

Som tidligere år har vi samlet et knippe anerkjente – og kjære – artister, for å lage en festival med kirkemusikk for alle. Alltid aktuelle Kammerkoret NOVA inviterer til unike og forunderlige opplevelser i domkirken 23. oktober, med forestillingen «Fra grus til edelstener». Her møter korsang moderne dans med Sylwia Bloch-Sternik som utøver.

Visesanger Trond Granlund tar festivalen til Hvaler 19. oktober – nærmere bestemt Folkets hus på Sjærøy. Der skal han fremføre sine nære og personlige versjoner av tradisjonelle arbeidersanger. Med seg har han Kathrine L. Sandstrøm fra Østfoldmuseene, som innleder med å fortelle om arbeiderbevegelsens historie på Hvaler.

Gjerløw Larsen og andre storheter

Den alltid populære Renate Gjerløw Larsen er solist når Gressvik og Rolvsøy kirkekor fremfører «Messe for en såret jord» 17. oktober. Hun deltar også på «Destiny» 20. oktober, en konsert med musikk av festivalkomponist Anniken Paulsen. Her deltar bidrar andre storheter som festivalartist Magne Fremmerlid, Rino Johannessen og Oddgeir Berg trio.

Våre lokale stoltheter; Borg Vokal og Borg Domkor, bidrar både på konserter og festivalgudstjenester. Borg Vokal står sentralt i urfremføringen av Anniken Paulsens bestillingsverk: «Desiderata» på festivalens avslutningskonsert 27. oktober. Borg Domkor gjester Borge kirke 24. oktober der de fremfører Hovlands «Pilegrimsmesse». Det samme gjør de på festivalgudstjeneste i domkirken 27. oktober.

Salme-sing-a-long

Årets festivalartist, operabass Magne Fremmerlid, får det travelt. Han entrer festivalen med «Operaperler» i domkirken 19. oktober, sammen med en annen stjerne på feltet: Ida Gudim. Han inviterer 21. oktober til salme-sing-a-long samme sted, medvirker på «Destiny», synger kammerkonsert med fiolinist Tore Hovland 22. oktober og avrunder med Wagner og Mozart på avslutningskonserten.

Vi må heller ikke glemme jazzen: Plateaktuelle Oddgeir Berg Trio er tilbake med flere av Hovlands låter, ispedd jazzete egenkomposisjoner. Det ser ut til å bli et spennende dypdykk inn i Egil Hovlands materiale 24. oktober i Østre Fredrikstad kirke.

Pølser og festivalåpning

Og hvis du lurer på pølsene: 18. oktober knaller vi til med pølsefest og festivalåpning utenfor Glemmen kirke! Denne datoen er nemlig Egil Hovlands fødselsdag. Det blir også høytidelig åpning inni kirken med barnebok-lansering, barnekor og tale ved kultursjef Ole-Henrik Holøs Pettersen. Deretter følger konserten «Sangen skal løfte oss» der Sarpsborg Kammerkor, Domkirkens jentekor og Carl-Andreas Næss er blant artistene.

Barne- og ungdomskor kan du høre mer av på konsert i Glemmen kirke 19. oktober. Her deltar mye ungt talent med Fridalen guttekor og jentekor (fra Bergen), Ung kirkesang, korene i Glemmen og Kulturskolens strykeorkester! På programmet står blant annet Dietrich Buxtehudes kantate «Alles, was ihr tut», fremført av rundt 100 utøvere! De samme korene deltar dagen etter på festivalgudstjeneste i Glemmen kirke.

Jens Hauglin i domkirken

F.o.m. 20. oktober t.o.m 27. oktober stiller vi ut malerier av festivalkunstner Jens Hauglin i domkirken. Maleriene er samlet fra de senere utstillingene Jens Hauglin hadde i årene 2010–2015. Under utstillingsåpningen 20. oktober blir det også musikk ved pianist Knut Christian Jansson, kantor Dan René Dahl og komponist Anniken Paulsen.

Årets festivaltema er Identitet og går som en rød tråd gjennom en rekke forestillinger som Trond Granlunds «Tanken er fri – arbeidersanger», «Fra grus til edelstener» og «Desiderata». Temaet får også sitt eget seminar når vi arrangerer Festivalkveld i Gamlebyen. Da inviterer tidligere redaktør i Fredrikstad Blad, Erling Omvik, til samtalen: Identitet – hvem er vi? Vi reiser spørsmål som: Hvilket særpreg ser vi i fredrikstadfolks identitet? Hvem har vi vært, hvem er vi i dag og hva skal vi bli?

Uortodoks orgelkonsert

Etter et felles måltid kan de som ønsker, gå videre til en storslagen og uortodoks orgelkonsert i Østre Fredrikstad kirke. Her bringer organistene Dan René Dahl og Dagfinn Klausen, slagverker André Fjørtoft, deg musikk av Hovland. Det blir i tillegg urfremføring av verket «Hæ∂» som er bestilt av komponist Karsten Brustad.

Liker du orgel også på lyse dagen, kan du få med deg lunsjkonserten med Lars Notto Birkeland i Glemmen kirke 26. oktober. Her fremføres blant annet «CRUX AVE» av Hovland. Skulle du i etterkant få lyst på en real runde korpsmusikk, anbefaler vi konserten med Borge musikkorps samme dag kl. 16.00. Konserten er et resultat av Maestra-programmet, der det satses på unge kvinnelige dirigenter. Denne ettermiddagen er det Julie Røssland og Anna Hartmann som dirigerer Borge Musikkorps.

Det skulle med andre ord være noe for enhver smak også på årets festival! Sjekk programmet for flere detaljer om tider, steder og priser. Hjertelig velkommen!