Kun én sanger og to musikere fremfører et storverk skrevet for kor, solister og orkester. Det har gjort Bachs Johannespasjon til en ny verdenshit. Nå skal den fremføres i Fredrikstad.
– Dette er en måte å høre Bach på som vi aldri tidligere har gjort. Johannespasjonen fremføres av anerkjente, klassiske utøvere som tilnærmer seg verket på en unik måte, sier Trond Gilberg, organist/kantor i Glemmen kirke.
Det var Gilberg som fikk invitert de tre «Bach-stjernene» til Fredrikstad og festivalen Påskefest 2023. For første gang fremføres verket i Norge, og det skjer i Fredrikstad domkirke, onsdag 5. april.
Utøverne må sies å gjøre en formidabel innsats. Tenor Benedikt Kristjànsson påtar seg samtlige roller gjennom hele Jesu’ lidelseshistorie, fra evangelisten Johannes til Pontius Pilatus. Det gjør han med stor innlevelse.
– Personlig og inderlig
– Han snur seg til og fra publikum, bruker gester og ansiktsuttrykk, som en skuespiller. Han gir en personlig og inderlig tolkning av teksten, forteller Gilberg.
Elina Albach dekker orkesterets bidrag på chembalo og orgel, i tett partnerskap med Philipp Lamprecht på vibrafon, marimba, klokkespill, xylofon, og en rekke ulike trommer.
– For å få til dette oppsettet måtte vi låne en hel del instrumenter fra Borge Musikkorps, humrer organisten.
Den noe uortodokse sammensetningen av instrumenter gir et autentisk og ærlig uttrykk for vår tid, mener Gilberg.
Bevarer respekten for Bach
– Utøverne har bevart respekten for Bachs original, samtidig innfører de elementer fra moderne, klassisk musikk. Særlig bruken av melodisk slagverk setter nye farger på verket.
Arrangementet, med bakgrunn fra Podium-festivalen i Esslingen (Tyskland), ble en verdenshit, etter at det ble fremført langfredag 10. april 2020 – kanskje i en av koronaens svarteste perioder. Festivalen Bachfest i Bachs hjemby Leipzig, fant fort ut at nettopp denne versjonen av Johannespasjonen passet perfekt til fremføring under epidemien.
Klokken 15.00 på ettermiddagen, akkurat i øyeblikket Jesu’ død skal ha inntruffet, startet det lille ensemblet fremføringen i Thomaskirken, like ved Bachs grav. Fremføringen ble strømmet via Facebook til publikum over hele verden.
BACH – We are FAMILY!
Under verkets koral- og salmedeler stemte et stort kor av utøvere som opprinnelig skulle deltatt på festivalen i, via individuell videostrømming. Og over hele verden satt Bach-elskere hjemme i sin stue og sang med. Konserten ble akkurat hva arrangørene hadde sett for seg: en sterk og forenende opplevelse under mottoet: BACH – We are FAMILY!
I etterkant har verket gått sin seiersgang verden over. Organist Gilberg opplevde det selv under fjorårets Bachfest i Leipzig:
– Jeg må innrømme at jeg var skeptisk. For meg er det litt sånn at «du skal ikke tukle med Bach». Men det traff meg midt i magen. Den intense fremføringen får fram historien på en medrivende måte. Publikum får en ny innlevelse i Jesu’ lidelser.
Publikum inviteres til allsang
I tråd med tradisjonen på Bachs tid, vil publikum i Fredrikstad domkirke inviteres til å synge med under koral- og salmepartiene.
– Tekstene skal stå i programheftet, forhåpentligvis også på storskjerm. Deltakelse er selvfølgelig frivillig. Men det er jo utrolig flott å høre når hele kirken synger med, understreker en håpefull Gilberg.
Glemmens organist innrømmer at han er ganske stolt over å ha fått det populære ensemblet til Fredrikstad. Nå håper han at folk fra fjern og nær benytter muligheten til å få med seg en unik konsertopplevelse:
– I Johannespasjonen starter påskedramaet. Hvis man vil ha med seg påskens innhold, finnes det ikke en bedre inngang til høytiden enn denne.
Flere sjangere på programmet
Bach preger mye av programmet under Påskefest 2023. Men festivalen, som arrangeres i regi av Kirkemusikk Fredrikstad, tilbyr også musikk i andre sjangere. 6. april blir det tradisjonen tro Vår Påske med Bjørnar Spydevold og Cathrine Iversen i Østre Fredrikstad kirke. Samme dag blir det jazz og ambient elektronika i domkirken med duoen Øyvind Kristiansen og Jonas Kilmork Vemøy.
8. april fremfører Jo Hegle Sjøflot med band sanger på hebraisk basert på Forkynneren i Det gamle testamente. 9. april blir det festkonsert i Glemmen kirke der sangere som Birgit Gudim Søland, Hege Holmquist setter et tydelig operapreg. Og naturligvis står verker av Fredrikstads egen komponistsønn, Egil Hovland, på programmet på konserter 6. og 7. april.