Kirkemusikk-i-Fredrikstad hvit

Foto: Bjørn Backelin

– Kirkemusikk er ikke farlig, det er gøy!

Publisert: 8. oktober 2018

Del i sosiale medier:

Det er festivalsjef Emil Skartveits hovedbudskap før Egil Hovland-festivalen braker løs 18. oktober. Han og kollega Tore Erik Mohn har sydd sammen et bredt program med barnlig begeistring og pågangsmot.

Mange blir kanskje skeptiske når de hører ordet kirkemusikk. De tenker muligens at dette ikke er noe for dem. Det vil Skartveit tilbakevise på det sterkeste:

– I år har vi et program der de aller fleste vil finne noe de liker. Samtidig vil jeg oppfordre folk til å prøve noe de tror ikke passer for dem. Det er noe med å tillate seg en barnlig tilnærming – barn er åpne, de lukter og smaker på alt. Gjør det samme under festivalen. Kirkemusikk er ikke farlig for noen, det er gøy! utbryter den evig entusiastiske rogalendingen.

– Håper det blir smekkfullt

Barnlig nysgjerrighet har vært ledetråden både for daglig leder Skartveit og kunstnerisk leder Tore Erik Mohn, som har sydd sammen et lappeteppe av variert musikk og andre kulturuttrykk:

– Festivalen har alltid verdsatt stor bredde i mange henseender. Men i år synes jeg vi har lykkes bedre med dette enn noensinne. Vi håper det blir smekkfullt når vi får besøk av populære artister som Benny Borg, Anita Skorgan og Onkel Tuka.

– Disse artistene er ikke bare populære, de bærer med seg en egen evne til å snakke sant om livet. Akkurat som menneskene Egil Hovland knyttet til seg i sitt kunstneriske virke, påpeker Mohn.

Måneder med forberedelser, booking, koordinering, øving og finpussing i høyt tempo er snart over. 18. oktober starter den lengste Egil Hovland-festivalen som noen gang er arrangert, med varighet frem til 31. oktober.

– En drøm

– Hvordan har det vært å lede et så ambisiøst prosjekt?

– Det er en drøm å få arrangere en festival med utgangspunkt i Hovlands musikalske verden. Han sto for kvalitet og folkelighet på en måte som gjør at vi brenner etter å formidle det! understreker daglig leder Emil Skartveit.

Er det noe dere er spesielt fornøyd med?

– Å våge å sette opp smale kunstneriske sjangre og med konserter med bred appell samtidig. Og at barnesangen er en viktig del av festivalen. I år har disse aspektene blitt tydeligere, sier Skartveit fornøyd.

– Er det noe spesielt dere vil fremheve ved årets festival?

– At vi har med oss de lokale korene. Ikke bare fordi de er lokale, men fordi de holder et høyt nivå. Deriblant barnekorene i Glemmen, Borg domkor, Borg vokalensemble og Domkirkens jentekor. De siste får vi høre to ganger, de varmer opp på konserten til Benny Borg og deltar på konserten i Ryde & Berg orgelbyggeri sammen med Anita Skorgan, sier domorganist Mohn.

Kunstinstallasjon i Domkirken

– Jeg vil spesielt nevne Hovlands elev, Trygve Madsen, som festivalkomponist og Tor Lindrupsen som festivalkunstner. Begge er svært anerkjente innen sine felt og vil tilføre festivalen både dybde og bredde. Jeg er særlig spent på den store installasjonen av Lindrupsen som skal fylle koret i Domkirken de to ukene festivalen varer. Den er verdt et besøk, understreker Skartveit.

– Det blir også spennende å få høre Marianne Beate Kielland, en norsk sanger som turnerer verden rundt og gjør stor suksess. Hun regnes i dag som en av Europas fremste sangere. Festivalens avslutningskonsert med Ensemble Allegria og Det Norske Solistkor er også et must. Mozarts «Requiem» er et mektig verk!