Kirkemusikk-i-Fredrikstad hvit

Foto: Bjørn Backelin

Ligger i høytrening til salmestafett i Glemmen kirke

Publisert: 16. mai 2024

Del i sosiale medier:

En gruppe smilende kvinner i svarte klær inne i domkirken.

Gjennom fire timer skal seks kor synge seg igjennom Egil Hovlands omfattende salmeproduksjon. Det skjer torsdag 30. mai, og alle som ønsker er velkommen til å delta i sangen.

– Vi gjør dette for å skape blest rundt Hovlands salmer. Og ikke minst vise fram den store spennvidden i komposisjonene hans. På stafetten fremføres alt fra den ganske enkle «Måne og sol» til mer krevende stykker som Hovland skrev på 1960-tallet, forteller Ann Kristin Hauglid.

Hun er til vanlig kantor i Gressvik kirke, men er for tiden også prosjektansvarlig for det forestående «maratonet» i Glemmen kirke. Sangstuntet er en del av programmet som markerer 100-års jubileet for Egil Hovlands fødsel.

Men og kvinner står oppstilt med fargerike ballonger mellom benkeradene i Gressvik kirke.

Gressvik kirkekor fremfører blant annet salmer fra Diakonimessen, sammen med Rolvsøy kirkekor. Foto: Gressvik menighet.

Salmebokas største bidragsyter

Fredrikstads store komponistsønn er den største bidragsyteren til Norsk Salmebok, med intet mindre enn 35 salmer. I tillegg skal korene fremføre flere av Hovlands såkalte bibelsalmer som ikke står i salmeboka.

De seks korene har fordelt salmene mellom seg, og ligger nå i høytrening til startskuddet går av kl. 18.00 i Glemmen kirke. Gjennom stafetten fremføres salmene kun med korte pauser imellom. Korene avløser hverandre i følgende rekkefølge fram mot avslutningen kl. 22.00:

  • Stabskoret i Glemmen
  • Cantabile
  • Rolvsøy kirkekor og Gressvik kirkekor
  • Senza Rigore
  • Borg domkor

Eminente Borg Domkor avslutter salmestafetten i Glemmen kirke. Foto:

Kan «droppe innom» og synge

Gjennom fremføringen er alle som ønsker, velkommen til å være med å synge. Om man bare «dropper innom» og tar en enkeltsalme, deltar på enkeltetapper eller ønsker å fullføre hele løpet, er helt opp til en selv.

– Det er selvfølgelig også mulig å bare sitte og lytte som publikumer, understreker Hauglid.

Kvelden avsluttes med Egil Hovlands Lysvesper, en type musikalsk kveldsbønn. Her står Marias lovsang og tekster om lyset i fokus.

Har aldri fremført alle salmene

– Jeg har aldri vært med å fremføre alle Hovlands salmer. Noen av dem er nye, også for meg. Jeg gleder meg til å høre dem alle i sammenheng, sier Gressviks kantor, som selv har vært elev av Egil Hovland.

I tillegg til Hauglid som dirigerer Gressvik og Rolvsøys kirkekor, samt Lysvesper, er Birgit Gudim Søland med som dirigent for Senza Rigore og Cantabile. Tore Erik Mohn, kantor i Domkirken, dirigerer Borg domkor.

Kantorene Dan René Dahl og Ivar H. Haugen akkompagnerer korene på orgel gjennom hele kvelden. Kveldens konferansier er Hege Fagermoen.