Kirkemusikk-i-Fredrikstad hvit

Foto: Bjørn Backelin

Med tørrfiskopera og skurkeroller på cv-en

Publisert: 1. juli 2019

Del i sosiale medier:

Magne Fremmerlid

Årets Egil Hovland-festival får et tydelig tilsnitt av opera. Festivalartist er nemlig operaveteran Magne Fremmerlid, som er kjent for sin klangfulle bass, sjangereksperimenter og høy ekspertise på drittsekkroller!

Fremmerlid har sunget seg fra rolle til rolle siden debuten i 1991. Fra 1997 til 2016 var han fast ansatt ved Den Norske Opera & Ballett, og har hatt et mangfold av roller som Scarpia i «Tosca», Sarastro i «Tryllefløyten», Colline i «La Bohème», Fafner i «Rhingullet», Vannånden i «Rusalka» og Stuart i «Jorden rundt på 80 dager».

«Enestående» og «usedvanlig malmklar» er ord som anmeldere ofte har brukt om Fremmerlids sangprestasjoner. Han er kjent for sitt store engasjement for hver rolle og for å levere solide varer – forestilling etter forestilling. Med sin dype røst og ruvende fremtoning har Fremmerlid ikke sjelden framstilt skurken eller den med vonde hensikter.

Tørrfiskopera og jazz

– Da operasjefen holdt avskjedstale til meg, sa han at jeg var blitt ekspert på drittsekkroller. Det tar jeg som et kompliment, sa en lattermild Fremmerlid til NRK i 2016, da han pensjonerte seg fra Den norske opera.

Pensjoniststatusen må vel strengt tatt anses som er formalitet, for Fremmerlid er stadig vekk aktiv i et utall prosjekter. Han er kjent for å ha en folkelig tilnærming og liker å eksperimentere med sjangre. Som for eksempel da han medvirket i tørrfiskoperaen «Querini» på Røst og jazzoperaen «Storkaren» under festivalen Fjord Cadenza. På Egil Hovland-festivalen skal Fremmerlid blant annet fremføre operasvisker sammen med sin yngre kollega Ida Gudim.

Program klart i august

Årets festival holdes fra 17. til 27. oktober, og endelig program offentliggjøres i begynnelsen av august. Festivalen kan imidlertid allerede avsløre et vidtfavnende utvalg av artister og sjangre:

• Trond Granlund skal tolke kjente arbeidersanger
• Gressvik og Rolvsøy kirkekor skal fremføre Ketil Bjørnstad og Erik Hillestads «Messe for en såret jord»
• Festivalkomponist Anniken Paulsens nyskrevne «Desiderata» vil blir urfremført
• Korluren urfremfører operaen «Kont-Jo» av Ragnar Søderlind
• Oddgeir Berg trio fortsetter å utforske Egil Hovlands melodier innenfor jazzformatet
• Koret Nova kommer med musikk fra sin nye plate
• Lars Notto Birkeland setter seg på orgelkrakken
• Egil Hovlands bursdag behørig feiret fredag 18. oktober når dirigent Carl-Andreas Næss inviterer til konsert i Glemmen kirke
• Fiolinist Tore Hovland med venner skal spille
• Barnesang fyller Glemmen kirke 19. og 20. oktober. Hit kommer Knut Christian Jansson sammen med Fridalen guttekor og Fridalen kirkes jentekor, Ung kirkesang, Korene i Glemmen. Kulturskolens strykeorkester bidrar også.
• Festivalen avsluttes med Pilegrimsmesse i domkirken søndag 27. august.

Jens Hauglin – årets festivalkunstner

Årets festivalkunstner er Jens Hauglin som dessverre gikk bort i 2016. Tema for årets festival er identitet.

Flere detaljer om artistene og musikken kommer i festivalmagasinet i september. Dermed er det bare å komme med følgende oppfordring: Sett av uka 17. til 27. oktober!