Kirkemusikk-i-Fredrikstad hvit

Foto: Bjørn Backelin

Ny glassinstallasjon med design av Trara-elever

Publisert: 20. oktober 2021

Del i sosiale medier:

Kunstneren Servais Grivel lener seg til bord med tegninger av elever ved Trara skole.

Fredag 22. oktober oppføres en helt spesiell installasjon foran domkirken: Frihetsportalen. Den består av individuelt utformede glassfliser, signert elever ved Trara skole.

Bak verket står den sveitsisk-fødte kunstneren Servais Grivel. Han oppfører installasjonen på invitasjon fra årets Hovland-festival, der temaet nettopp er frihet. Frihetsportalen plasseres som en inngang til musikkfesten som for tiden pågår i domkirken, der friheten ved å kunne samles igjen feires.

Hver glassflis er designet ut fra enkelttegninger fra elever ved Trara skole. Barna har tegnet hva frihet symboliserer for dem. Portalen vil stå foran Domkirken de to neste ukene, så vil kunstneren finne et nytt hjem for den.

– En helt egen skjønnhet

– Ideen om å bruke resirkulert glass til å lage fliser er en idé jeg har hatt lenge. Jeg ønsker å vise hvordan man kan lage noe vakkert og dyrebart av resirkulert vindusglass, sier Servais og fortsetter:

– Jeg ville gi barna mulighet til å vise sine tegninger i det offentlig rom. Dette gir etter min mening installasjonen en helt egen skjønnhet. Jeg ønsket også at barna skulle kjenne gleden over å skape noe sammen, noe som varer – i disse tider med individualitet og volatilitet. Dette gjør det til et kunstverk med en mening ikke bare for barna, men også for hele samfunnet. Mitt håp er at arbeidet kan gi oss en glede av å skape og føle fellesskap.

Åpningen av Frihetsportalen vil finne sted ved Fredrikstad domkirke kl. 18.00. Takk til prosjektets sponsorer: Den Norske Kirke, Østfold Energi, Glava AS, Sparebank 1 Østfold Akershus, Sirkel AS, Onsøy pukkverk og Fredrikstad Kommune.