I 2006 var Tore Hovland klinisk død etter å ha blitt kjørt ned av en motorsykkel. Tirsdag 30. oktober inviterer han til kammerkonsert med kollegaer som har vært en støtte på veien til bake til livet – og fela.
Det skjedde uten forvarsel. Tore ble påkjørt av en motorsykkel da han var på skogstur med kona. Etter påkjørselen var han tilnærmet klinisk død. Livet stoppet opp i en lang fermate.
– Kona startet gjenoppliving. Ambulanse ble tilkalt og kom etterhvert. Etter 15 dager med respiratorbehandling på Intensiv i Fredrikstad kom jeg gradvis til bevissthet, forteller Tore.
For Tore Hovland ble de neste årene et langsomt crescendo. En prøvelse i tålmodighet og langsiktig oppøving av tidligere ferdigheter, både muskulære, kognitive og musikalske. En prøvelse han bestod. Jobben i Oslo – Filharmonien måtte avsluttes etter ulykken, men musikalske prosjekter og utfordringer, først og fremst i klangfullt samspill med Liv Inger Sandhaug har blitt mange etter 2015, og krever sitt. Spelemannen har fått tilbake både livet og fela.
– Glad det er bruk for meg
– Det er godt å kjenne at det bruk for meg igjen, forteller Tore.
– At jeg kan utøve musikk og bidra til musikalske opplevelser for publikum.
Les hele intervjuet med Tore Hovland i Egil Hovland-festivalens magasin.
Konserten 30. oktober starter kl. 19.00 og står i kammermusikkens tegn. Til den har Tore invitert med seg sine pianospillende venner, Liv Inger Sandhaug Sundt, Vigdis Irene Lauen, og Kristin Johnsen.
Kjøp billetter her eller i luka på Fredrikstad kino
Musikken som presenteres denne kvelden, er i hovedsak skrevet av Egil Hovland og Trygve Madsen. I tillegg blir det musikk av Sergej Rachmaninoff med sin Vals og romanse for sekshendig klaver (!), og Franz Schuberts Duo for fiolin og klaver.
Egil Hovlands sønn
Tore Hovland er yngste sønn av Egil Hovland, og er vokst opp med klassisk musikk. Allerede i åtte-niårs alderen var Bela Bartok og hans «Konsert for orkester» og farens arbeidsrom en musikalsk skolegård for lille Tore.
Han romsterte nysgjerrig i musikkens verden og la grunnlaget for store musikalske opplevelser som tenåring og voksen. Som musiker har han bekledt de fleste rollene, solist, mindre kammermusikalske besetninger og som mangeårig fiolinist i Oslo-Filharmonien.
Program
Klaverstykker av Egil Hovland
Regndråpeetyde (1971)
Scherzo, Op 29 nr. 1 (1958)
Rondino, Op 29 nr. 2 (1958)
Trygve Madsen
Scherzo for fiolin og klaver
Berceuse over navnet Brahms for fiolin og klaver
Klaverstykker av Egil Hovland
Morgenbønn i Vorehe (1999)
Britt G. Hallqvist in memoriam (1997)
– Pause –
Franz Schubert
Duo for fiolin og klaver
Sergej Rachmaninoff
Vals og romanse for sekshendig klaver