Kirkemusikk-i-Fredrikstad hvit

Foto: Bjørn Backelin

Urfremføring: Fromhet, fest og erotikk fra skogene

Publisert: 13. november 2019

Del i sosiale medier:

Lørdag 23. november kan du oppleve musikk fra skogene som ga opprinnelse til Plankebyen. Da urfremfører Korluren forestillingen «Skogenes sang» basert på Hans Børlis dikt om tømmerfløtere.

– Tekstene gir frodige beskrivelser av folkelivet i Vinger og Eidskog i sørlige Hedmark. De formidler alt fra religiøse tradisjoner til bannskap, fest og erotikk! Spennvidden i musikken er også stor. Her får du alt fra rene gammeldanslåter til klassiske og uttrykksfulle arier. For eksempel «Je skaut ei trane», basert på et kjent Børli-dikt, sier en entusiastisk Tore Erik Mohn, kunstnerisk leder for Egil Hovland-festivalen som arrangerer «Skogenes sang».

Musikken er et eget verk kalt «Kont-Jo – en arbeidets adelsmann» etter Børlis diktsamling fra 1957. Det er skrevet av en av våre store samtidskomponister: Ragnar Søderlind. Urfremføringen realiserer et av de siste ønskene til nylig avdøde Korluren-grunnlegger: Wenche Mortensen. Det var nemlig hun som tok tak i Søderlind for å få notene, og koret har nå øvd på verket siden juni 2018. «Kont-Jo – en arbeidets adelsmann» ble opprinnelig skrevet i 2004. Av ulike grunner er verket ikke fremført i sin helhet – før nå.

Kostbar forestilling

– Hovedgrunnen er nok at det er en kostbar oppsetning som krever mange musikere og sangere. Sjangermessig faller den kanskje også mellom noen stoler. Men alle som har hørt musikken er like begeistret! Her blir det fengende valser og romantiske harmonier, forsikrer Mohn som selv kommer fra Børlis hjembygd og kjenner miljøet han skriver om godt.

Diktene til «Kont-Jo» ble skrevet da Børli – som selv var tømmerhugger – hadde pauser. Her skildres tømmerfløternes tilværelse, preget av trange kår og farefulle oppdrag ute på elva. I en periode fra 1800-tallet til 1960-tallet med relativt lite veiutbygging, var Glomma blant de viktigste transportårene til sagbrukene. Fra sagbrukene ble plankene solgt videre – blant annet til Fredrikstads husbyggere.

Fest på lokalet

Den to timer lange forestillingen som holdes i Tøihuset (Gamlebyen) involverer 16 korsangere, 4 solister og 9 musikere. Ida Fredriksen har regi, og Sverre Eier, leder av Hans Børli-selskapet, skal lese dikt. Trekkspillet står sentralt, og håpet er at publikum vil få fart på dansefoten – i hvert fall etter forestillingen. Da blir det nemlig «fest på lokaket» med servering av mat og drikke akkompagnert av høyst dansbar taffelmusikk.

– Jeg traff aldri Børli selv, det er litt sårt, sier Mohn, som i ungdomstiden vurderte om han selv skulle gå inn i hogstnæringen.

– Nå er jeg veldig glad for at vi får fremført de fantastiske tekstene hans til et så unikt og riktig tonefølge!

Konserten starter kl. 18.00. Billetter kan kjøpes på eBillett.no og Fredrikstad kino.