Kirkemusikk-i-Fredrikstad hvit

Foto: Bjørn Backelin

Vekkelsesmøte for menneskeverdet

Publisert: 10. oktober 2018

Del i sosiale medier:

Onkel Tuka

Hva skal man egentlig si om Halden-bandet Onkel Tuka?

Bandet har spilt sammen siden 1995, og har røtter i bluegrass-tradisjonen. Gruppa spiller country og gospel så heftig at selv den mest introverte østfolding må på beina og klappe og synge med til gospelklassikeren «To hender».

Når låta spilles på utesteder, står de ivrigste på bordene og synger med. I Østre Fredrikstad kirke onsdag 24. oktober kl. 19.00 vil det være en seier om bandet får folka på beina. Det holder det.

Hverdagsmennesket

Onkel Tuka er opptatt av hverdagsmennesket og livet vedkommende til enhver tid lever. Respekten for enkeltmenneskets sorger, gleder og drømmer gjennomsyrer de ulike albumene som har kommet. Bandet har gjort Woody Guthries tekster norske og nære.

Vi gjenkjenner trakasseringen, diskrimineringen og fremmedgjøringen i tekstene – nært og ubehagelig. Det er fortsatt slik iblant oss. Og vi kan ikke slutte å se dem som holdes nede. Kampen for det enkelte menneskets verdighet er aldri over.

Hvit gospel

Med sitt album «Geriljagospel» som kom i 2006, satte bandet også den gamle hvite gospelen på kartet. Onkel Tuka formidler med en blanding av respekt og glimt i øyet hvor viktig den religiøse dimensjonen har vært – og er – i det alminnelige menneskets liv.

Bandet mottok Spellemannpris for albumet Hvit honning i 2012. I høst kommer bandets niende skive, familiealbumet Sinnabrus blues. Men det er nok for trilogien om Gud, død og kjærlighet bandet er mest kjent.

Nå er det bare å få med seg konserten. For makan til liv, vil det være lenge til du hører i en kirke i Fredrikstad.